„Nu mi-e teamă și cred în primenirea clasei politice”

Pavel Croitoru: „Nu mi-e teamă și cred în primenirea clasei politice”

   

“Nu mi-e teamă și cred în primenirea clasei politice. Oamenii trebuie să spună ceva despre interesul lor, iar dacă nu au puterea să o facă, trebuie să își dea votul unui alt om, care să îi reprezinte, altfel nimeni nu va ști ce îi doare.”
Interviu realizat cu domnul Pavel Croitoru, candidat independent în Circumscriptia Electorală 43 Diaspora pentru Camera Deputaților, Parlamentul României.
Reporter: Bună ziua, Pavel Croitoru. Îmi voi permite să te tutuiesc pentru că, ne știm de foarte mulți ani și acum profit pentru a face un interviu referitor la candidatura în Parlamentul României
Pavel Croitoru: Bună ziua. E foarte bine așa.
Reporter: E cumva un act de curaj să candidezi pentru Parlamentul României, în condițiile în care, dacă ne uităm în jur, lumea nu prea mai are încredere în clasa politică și în care prezența la DNA a politicienilor este o obișnuință?
Pavel Croitoru: Eu nu cred asta. Dacă nu am crede în primenirea clasei politice și dacă eu, de exemplu, aș încerca doar să mă strecor pe lângă alte sute de politicieni pentru a obține un loc călduț în Parlament, atunci, da! ar fi fost un act de curaj. Însă lucrurile stau diferit din punctul meu de vedere. Consider că fiecare om poate spune ceva despre interesul lui, sau dacă nu are puterea să o facă singur, atunci trebuie sa își dea votul unui alt om, în care să aibă încredere. Știu, asta este teorie, însă eu încă mai cred că onestitatea își va face loc și în clasa politică. Cel puțin; scopul meu este acela de a duce mai departe mesajul acestor sute de mii de oameni din străinătate, care de ani de zile spun că vor să li se acorde mai multă atenție și înțelegere. Însă toată lumea se face că înțelege și apoi, lucrurile se uită și …tot așa, până la o nouă serie de alegeri… și uite așa rămân lucrurile nerezolvate.
Reporter: De câți ani lucrezi în străinătate?
Pavel Croitoru: De 12 ani.
Reporter: Ai decis să pleci doar pentru gustul aventurii, ai crezut că te vei dezvolta personal mai bine, sau pur și simplu condițiile din România te-au împins către orizonturi mai bune?
Pavel Croitoru: Dorința de a face ceva mai mult, având în vedere că România nu îmi putea oferi ceva mai mult, așa cum îmi doream eu. Practic, la un moment dat, am văzut, că tinerețea se cam duce, că trebuie să fac ceva trainic în viață, însă nimic din ceea ce se întâmpla în jurul meu, nu îmi dădea vreo stare de securitate sau măcar vreo amăgire că lucrurile ar putea merge mai bine. Nu am așteptat să cadă lumea pe mine și am plecat spre mai bine, zic eu, împreună cu soția mea.
Reporter: Totuși nu aveai un statut dificil, nu lipsa banilor te-a împins sa pleci din  tara, nu?
Pavel Croitoru: Lipsa de perspectiva. Lipsa de viitor. Lipsa de viziune a guvernanților, a țării.
Reporter: Ai ajuns în Italia. Aici, practic ai cam luat-o de la zero, ai început o noua viață …
Pavel Croitoru: Da, de la zero, am început ca instalator și acum sunt colaborator domestic.
Reporter: Practic, cu ce te ocupi?
Pavel Croitoru: Administrez domeniile unei familii înstărite.
Reporter: Asta nu e ușor, nu? E o răspundere mare?
Pavel Croitoru:  Este o munca dificilă. Însă, am clădit fiecare cărămidă cu încredere, cu corectitudine și cu seriozitate. Oamenii de aici pun mare preț pe seriozitate, mai ales în astfel de situații. Nimeni nu ți-ar lăsa, să zicem cheile de la mașină pe mână, dacă nu ar avea încredere în tine, nu? Așa e peste tot. Trebuie sa fii corect cu tine însuți, cu cei din jur și apoi toate celelalte vin de la sine.
Reporter: Dar și în România ai avut funcții importante, nu?
Pavel Croitoru: Da, am lucrat la Senatul României, Consiliul Județean  Iași și la diverse firme private, unde am avut și funcții de conducere.
Reporter: Revenim la Italia, aici trăiești, muncești și îți crești copilul într-o familie fericită. E ceea ce îți doreai, nu?
Pavel Croitoru: Am întemeiat o familie, am o fetiță de șase ani. Practic, nu îmi lipsește nimic. Duc o viață decentă și simplă, dat tot sunt departe de casă, de familia de acasă, de prieteni, de tot cea ce te face fericit. Practic, se plătește un preț destul de mare pentru viața de emigrant.
Reporter: Care sunt momentele cele mai dificile, pe care le trăiești acolo, în Italia?
Pavel Croitoru: Crăciunul, fără îndoială. Este momentul în care ne dorim să fim aproape de familie, de rude, de prietene, de oamenii dragi pe care îi știm de o viață, sau de oamenii pe care i-am cunoscut acum câteva clipe, cu care să împărtășim frumusețea datinilor noastre, să împărțim bucatele savuroase și în care să ne bucuram cu toții, să simțim că suntem romani.
Reporter: Ai decis de curând să reintri în politica.
Pavel Croitoru:  Politica este o pasiune a mea încă din adolescență. În 1992 m-am înscris în PNTCD, însă anul acesta am demisionat din partid. După o absență îndelungată din politică, am decis să mă implic activ în viața comunicații românești din Italia. Fiind cetățeni europeni avem dreptul să candidam și să votam aici în Italia, la alegerile locale. Împreună cu alți români am fondat asociația politică „Alianța Românilor” care are ca scop susținerea și încurajarea românilor care doresc să se implice în viața politică italiană.
Este destul de greu să fii ales ca român, aici în Italia, însă am avut și rezultate pozitive. Marele câștig este faptul că sunt tot mai mulți români, care doresc să se implice în politica locală italiană, înțelegând ca integrare înseamnă și participarea la viața politică acolo unde trăiești.
Reporter: Ai ales să te implici acum, la alegerile pentru Camera Deputaților, în Circumscrptia Electorală 43 Diaspora, în calitate de independent. Este dificil, dacă stăm și ne gândim la cifre. Ceilalți candidați au în spate formațiuni care le furnizează voturi, indiferent de ce are respectivul de oferit. Tu va trebui să îi convingi pe oamenii de onestitatea ta și de faptul, că îți dorești, ca interesele oamenilor care lucrează alături de tine, în străinătate, să fie cât mai bine reprezentate.
Pavel Croitoru: Da, este adevărat, însă am încredere în românii din străinătate. Sunt convins că au înțeles bine, că partidele din România, doar simulează că ar dori să lupte pentru anumite drepturi ale românilor din străinătate. Până acum doar și-au bătut joc de noi, trădând în permanență oamenii și speranțele lor. Este timpul să dăm credit oamenilor, care provin din comunitatea noastră, nu de la București
Reporter: Practic, tu cum vezi această reprezentare? Cum crezi că trebuie să reacționeze omul care a primit girul obștii românești din străinătate? Care sunt ideile tale în acest sens?
Partidele din România au avut grijă să batem pasul pe loc 26 de ani. Toate necesitățile românilor din străinătate sunt vechi și de actualitate. Am să expun câteva idei importante:
VOTUL ELECTRONIC
Introducerea votului electronic simultan cu cel tradițional, la cabina de vot.
Dreptul de vot este un drept fundamental reglementat prin art. 36 în Constituția României.
REGISTRUL ROMÂNILOR DIN STRĂINĂTATE
Introducerea în legislaţia României a unui cadru juridic, statistic, unitar si modern, adaptat la realităţile societăţii româneşti, din ţară şi din străinătate.
În prezent este imposibilă cunoaşterea, în timp real şi exact a numărului românilor din străinătate.
PARLAMENTARI PENTRU DIASPORA
Numărul parlamentarilor pentru Diaspora să fie alocat în baza  Registrului Românilor din Străinătate, acesta fiind alocat pentru câte o țară sau un cumul de țări, ținându-se cont de reprezentativitatea pari a numărului de locuitori pentru un deputat și un senator.
Reporter: Crezi că cei care au apucat să își facă un rost în străinătate se vor mai întoarce în țară?
Pavel Croitoru: Sunt convins că mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla. Foarte mulți deja se întorc, în străinătate a devenit tot mai greu, iar cei care vor rezista se vor întoarce la pensie, unde vor trai cu pensia de aici. După acest Brexit situația este încordată afară …
Reporter: Ce mesaj ai pentru oamenii care lucrează în afara țării?
Pavel Croitoru: Sa iasă la vot, să se înscrie în Registrul Electoral pentru a vota prin corespondența, mai ales că au posibilitatea de a vota unul de-al lor.
Deasemnea ii invit pe cei interesati sa urmareasca pagina mea facebook, pentru a fi la zi cu activitatea mea in acest proiect:
Reporter: Multumesc pentru interviu domnule Pavel Croitoru.
Pavel Croitoru: Cu mare plăcere si eu va multumesc.
sursa:click aici

Receive All Free Updates Via Facebook.